EEN GROTE BELOFTE VOOR DE TOEKOMST!
De planten en grassen in een Prairietuin moeten vechten om behoud van hun plaats en gaan met elkaar een evenwicht aan en onderdrukken veel onkruid. Ze gaan met hun wortels flink de diepte in en kunnen daardoor goed overleven. Dat levert een duurzame tuin op die vele jaren meegaat. Door de enorme soortenrijkdom in een Prairietuin blijft het in alle seizoenen mooi. Bovendien trekt het vlinders, bijen en andere insecten aan. Een grote belofte voor de toekomst!
LANGLEVENDE PLANTENGEMEENSCHAP IN EVENWICHT
Door mijn bezoek aan meerdere oorspronkelijke prairies in Amerika in 2008 wist ik dat de omstandigheden in Nederland met zijn veelal rijke grondsoort te vergelijken zijn met de omstandigheden in de middelgrasprairie en de hooggrasprairie in de staten Missouri, South Dakota, Nebraska, Wiscounsin en Kansas. Planten en grassen hebben zich daar aangepast aan de redelijk strenge winters, warme zomers en sterke wind. De grote voordelen van de prairie in Amerika wilde ik graag vertalen naar Nederlandse tuinen.
Geïnspireerd door deze langlevende plantengemeenschappen in evenwicht met zijn vele wuivende grassen en enorme soortenrijkdom aan planten besloot ik te gaan experimenteren met nieuwe, onderhoudsvriendelijke beplantingsvormen. Dat betekende vooral het bij elkaar zoeken van de juiste combinaties van soorten, die door middel van een uitgekiend systeem in evenwicht zouden komen. Onbekende prairieplanten uit Noord-Amerika worden gebruikt maar ook gecultiveerde soorten van bijvoorbeeld: Echinacea, Helianthus, Aster of Monarda. Dit leverde een gevarieerde Prairietuin op in De Wilp.
PRAIRIETUIN IN DE WILP
Aansluitend aan de Siergrassentuin met plantenverkoop en de Nederlandse Plantencollectie van siergrassen (Poaceae) ontstond de 3.500 m2 grote Prairietuin. Voor deze nieuwe Prairietuin is zoveel mogelijk vastgehouden aan de ‘prairiegedachte’: een open en ruime vlakte. Zichtlijnen op het open landschap rondom, voor zover mogelijk geen hagen. Een paar bomen om verbinding te kunnen maken met het omliggende landschap. Het ontwerp wat ik heb gemaakt heeft ronde vormen, het padenpatroon lijkt op de vorm van een eikenblad. Graag wilde ik in grote vakken (waar je tussen de beplanting heen kunt lopen) een breed scala aan mogelijkheden van mogelijke prairiebeplantingen laten zien.
MIXPRAIRIEBEPLANTING
Zo is er een vormgeving ontstaan en een indeling gemaakt waarbij er meerdere vakken ontstaan zijn voor mixprairiebeplanting: uitgekiende beplantingen waarbij het systeem werkt, niet de individuele planten! Voorbeelden van prairiebeplanting voor kleine tuinen, op kleur, de ‘echte’ prairie, middelgrasprairie en hooggrasprairie met kleuren per seizoen en bijzondere grassen en vaste planten. Soorten die gebruikt worden zijn o.a: Vernonia, Liatris, Monarda, Aster, Achillea en Helianthus. Siergrassen zorgen voor een natuurlijke uitstraling bijvoorbeeld Panicum, Sporobolus of Eragrostis. Omdat er meer kleur gewenst is dan in de echte prairie zijn er in verhouding veel rijke bloeiers gebruikt.
BORDERACHTIGE PRAIRIEBEPLANTING
Langs de randen van de Prairietuin heb ik siergrassen en vaste planten in wat grotere groepen geplant en combinaties van bijzondere grassen met vaste planten. Ik noem het: borderachtige prairiebeplanting. Ze houden lang hun structuur en vormen zo een mooie achtergrond voor de vele mixprairiebeplantingen in het midden van de Prairietuin. Het beheer zal hier anders zijn omdat er geen evenwicht tussen de beplanting ontstaat.
CRITERIA VOOR HET SAMENSTELLEN VAN PRAIRIEBEPLANTING
Winterhardheid, droogtebestendigheid, bloeirijkheid en stevigheid zijn belangrijke criteria geweest bij het samenstellen van de plantenlijsten, vooral in verband met het onderhoudsvriendelijk karakter van de beplanting.
GEBRUIK VAN BOLLEN IN EEN PRAIRIETUIN
Omdat veel prairieplanten laat op gang komen worden bolgewassen voor kleur in het voorjaar gebruikt. Geschikte soorten zijn Allium, Camassia, Ornothogalum, maar ook botanische tulpjes. Wie werkten mee aan de beplantingsplannen? Drie specialisten werkten mee aan de mixprairiebeplantingsplannen of zoals sommigen noemen: ‘perennial meadows’. Ze hebben al veel ervaring opgedaan met prairieplanten in Nederland en België: Michael King, kwekerij Lageschaar en Jan Spruyt. Mede dankzij hen is er in De Wilp een gevarieerd aanbod aan prairiebeplanting te zien!