Over Lianne

LIANNE POT

LIANNE'S SIERGRASSEN

SIERGRASSEN ALS PASSIE

Gras en dan met name siergras was en is mijn eerste passie. Opgeleid als zelfstandig beroepsbeoefenaar Klein Groen in Frederiksoord ontstond in het jaar 2000: Lianne’s Siergrassen, een siergrassentuin met een uitgebreide collectie van siergrassen en verkoop van meer dan 350 verschillende siergrassen.

Het maken van beplantingsplannen is ook een belangrijke bedrijfsactiviteit. Sinds 2005 houdster van de Nederlandse Plantencollectie van siergrassen. Steeds ontdek ik weer nieuwe combinaties, alleen met grassen of in combinatie met vaste planten. Mijn doel: zoveel mogelijk soorten siergrassen laten zien mét hun toepassingsmogelijkheden.

TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN VAN SIERGRASSEN

In de Siergrassentuin in De Wilp worden vele toepassingsmogelijkheden duidelijk. Gras om over te lopen kent iedereen en ligt bijna in iedere tuin. Maar siergras om een mooi natuurlijk ontwerp mee te maken, om een spel met het licht te spelen of gras om de wind er doorheen te doen waaien: dát gras is ánder gras! Grassen zijn luchtig en losjes, ze bewegen bij ieder zuchtje wind en blijven lang aantrekkelijk. Ze zijn bovendien aaibaar, onderhoudsvriendelijk en hebben een prachtig wintersilhouet. Er zijn vele vormen, zoveel groenen, gelen en bruinen. Ze zijn er in allerlei hoogtes, je hebt voor- en najaarsbloeiers, liefhebbers van vocht en droogte. U kunt de soorten kiezen in onze Siergrassoorten catalogus. Vanwege vorm en uitstraling blijken siergrassen verrassend goed toepasbaar voor vele doeleinden. Ik heb de toepassingen voor u op een rijtje gezet.

PRAIRIETUINEN

In 2007 ontstond mijn tweede passie: Prairietuinen. De tuinen in Weinheim en Hannover inspireerden me om mijn eerste Prairietuin midden in de siergrassentuin te ontwikkelen. Niet alleen was ik getroffen door de schoonheid van prairiebeplantingen en de schijnbare eenvoud ervan maar ook door de gedachte erachter: duurzaamheid. Een kleurrijke plantengemeenschap in evenwicht met sterke planten en grassen die gezamenlijk veel onkruid onderdrukken zonder mest of watergift. Ecologisch, duurzaam, onderhoudsvriendelijk en het hele jaar mooi!

DE PRAIRIES IN NOORD-AMERIKA

In 2008 heb ik samen met een ‘teacher’ meerdere gebieden van de oorspronkelijke prairie in Noord-Amerika bekeken en bestudeerd. Mijn doel was te leren hoe grassen en prairieplanten in hun oorspronkelijk leefgebied met elkaar leven, welke prairiegrassen waar groeien en hoe ze zich gedragen tussen de planten en andersom. Vervolgens zijn er goede soorten grassen en prairieplanten gezocht die ook goed in Nederland kunnen aarden. Uiteindelijk werd ik zó enthousiast over de mogelijkheden dat er naast een Siergrassentuin en de uitgebreide Nederlandse Plantencollectie van siergrassen ook een 3500 m2 grote prairietuin in De Wilp is gerealiseerd.

PRAIRIETUIN IN DE WILP

De Prairietuin is geworden zoals ik gehoopt had: fleurig vanaf het begin van het jaar, een constant wisselende beleving doordat er 12.000 planten ingeplant zijn met verschillende vormen en bloeitijden door het hele jaar heen. Interessant door het zorgvuldig gebruik van vorm en structuur ook in de winter. U zult een breed scala aan mogelijkheden van prairiebeplanting aantreffen: in groepen of ‘drifts’, op kleur of op hoogte. Geschikt voor grotere en kleinere tuinen. Inmiddels hebben al meerdere klanten mij de mogelijkheid gegeven voor hun eigen tuin (prairie) beplantingen te maken.

De prairie als inspiratie…..een grote belofte voor de toekomst!